tisdag 27 januari 2009

Dagens intressanta nyheter

I DN skrivs det idag att 210 cm blir den nya maxlängden för värnpliktiga. Försvarsmakten säger att detta är för att deras kläder, sängar, bårar, fordon mm helt enkelt inte är anpassade för längre människor. Dock säger man också att "Dispens i enskilda fall kan prövas av Försvarsmaktens Högkvarter."

Det hela är ju fullt logiskt. Jag vet inte exakt hur många svenskar som är över 210 cm långa, men det kan inte vara särskilt många. De få som faktiskt vill göra lumpen (inte heller den gruppen av människor är särskillt många) och som är över 210 cm (den gruppen kan antagligen räknas i tvåsiffrigt antal) har faktiskt möjlighet att söka dispens.

Ändå vill DN problematisera Försvarsmaktens beslut. Man har letat upp en kille som faktiskt är mer än 210 cm: Björn, 211 cm, från Jämtland. Fast Björn vill ju inte göra lumpen, och därför slapp han också, när han mönstrade för 2 år sedan. DN lyckas ändå tillslut att få hur honom att "Han tror nog att han känt sig diskriminerad om han velat göra lumpen, men inte fått på grund av sin längd".

Det har ganska länge varit så att det finns folk som vill göra lumpen men inte får pga olika saker. En längdgräns är väl inte konstigare än något annat av de kriterium du ska uppfylla för att göra lumpen? Varför försöker DN ens att göra en grej av något som ingen klagat på? Försvarsmakten gör det ju av praktiska skäl, inte för att diskriminera långa.

Inga kommentarer: