torsdag 3 februari 2011

Barnporr?

Om jag i hemlighet blir lite tänd när jag tänker på 10-åringar, är det olagligt då? Om jag drar en handtralla och fantiserar om en 14-åring, har jag då begått ett brott?

Svaret är nej, så länge inte handtrallan dras på en offentlig plats, utan i mitt hem där ingen blir störd.

Säg att jag ritar av min fantasi, en naken 14-åring, och blir lite "glad" av att titta på bilden, är det ondskefullt? Mot vem? Om du gillar samma sak, men både har för mycket samvete för att utnyttja barn på riktigt, och är för dålig på att teckna, begår jag ett brott om jag kopierar upp min teckning och ger dig, så att du kan göra som jag, är vi delar av ett kriminellt nätverk som utnyttjar barn? Nej, det kan vi omöjligen vara, eftersom inga barn blivit utnyttjade. Vad är ett brott som saknar brottsoffer?

Om vi istället surfar barnporn, som ju ändå redan är producerad, gör vi någon skada då? JA. För vi hjälper till att skapa en marknad för de som producerar och distribuerar barnporr, en marknad där barn utnyttjas för att jag, oavsett intentioner, ska få njuta. Det är illegalt, och bör så förbli.

Men om inga barn har utnyttjats, utan det hela bara är taget ur en tecknares fantasi? Det finns inga brottsoffer, ingen har farit illa av vid produktion eller distribution, är det fortfarande ett brott? JA, tydligen. I dagarna dömde hovrätten en svensk mangaöversättare för brott mot lagen om barnporr i hans överklagan från tingsrätten, där han också dömts.

Vad han skulle med bilderna till och varför han hade dem skiter jag fullständigt i. Oavsett så finns det ingen anledning till att döma någon till fängelse för att ha tecknade bilder på sin dator.

Är det inte bättre att den som går igång på minderåriga får stilla sina behov till offerlösa teckningar, än att dessa juridiskt likställs med barnporr, som då kanske blir mer lockande, och istället får en ökad marknad?

Och nej, jag tänder inte på minderåriga. Men om jag gjorde, skulle mina fantasier vara straffbara?

Inga kommentarer: